Folklórny festival O gajdicu Andreja Mizeráka 2011 – 28. ročník

12.08.2011 Sabinov

28. ročník folklórneho festivalu „ O gajdicu Andreja Mizeráka“ symbolicky otvoril úvodnými tónmi Marek Kasina z Lúčky v hre na gajdicu. Festival sa konal v prvú augustovú nedeľu (7.8.2011) v areáli Obecného úradu v Lúčke pri Lipanoch.
Hlavným organizátorom bola Obec Lúčka a spoluorganizátormi Združenie obcí hornej
Torysy, Komunitná nadácia Modrá Torysa a DJZ - Šarišské osvetové stredisko v Prešove.

Asi 1200 divákov a účinkujúcich privítal starosta obce Lúčka Emil Sabatula.
Zúčastnili sa kolektívy a jednotlivci, t.j. 250 účinkujúcich zo 17 obcí z okresov Prešov, Sabinov a Stará Ľubovňa, ktoré sa predstavili v 30 programových číslach v cca 6 hodinovom maratóne ľudových spevov, zvykov a tancov.

Súťažilo sa v troch kategóriách, a to: 1. kategória – sólo, duo spev (6 účinkujúci v sólovom speve a 4 duetá), 2. kategória – skupinový spev (16 speváckych skupín) a 3. kategória – obradový folklór (4 zvykoslovné folklórnych skupiny).

Výkony súťažiacich kolektívov a jednotlivcov hodnotila 4 členná porota - predseda Mgr. Michal Kišeľák, metodik, DJZ – Šarišské osvetové stredisko v Prešove, členovia – PhDr. Viera Urdová, riaditeľka, Gymnázium Lipany, Ing. Jozef Kapec, starosta, Hertník a Anna Šuhajová, riaditeľka, MŠ Lúčka. Určiť poradie najúspešnejších interpretov v jednotlivých kategóriách nebolo ľahké. Každá súťažiaca skupina a jednotlivci boli ocenení ďakovnými listami, a tí najlepší aj vecnými cenami.

Hlavnú cenu – gajdicu získala Ženská spevácka skupina VINOK zo Šarišského Jastrabia

V kategórii sólo, resp. duo spev 1. miesto získala Bernadeta Krivá z Petrovian, 2. miesto Miroslava Halčišáková z Kamenice a 3. miesto získalo dueto Frederika Dudová-Bašistová a Kristína Hromjaková z Tichého Potoka.

V kategórii skupinový spev prvé miesto obsadila Mužská spevácka skupina MIĽPOŠAN z Milpoša, na druhom mieste sa umiestnila Ženská spevácka skupina ROSA z Prešova a na treťom mieste sa umiestnila Ženská spevácka skupina PETROVIANČAN z obce Petrovany.

V kategórii obradový folklór 1. miesto získala Detský folklórny súbor JAZIERKO z Rožkovian, s programom Ej tak, tak, sejú mak. 2. miesto s pásmom Na fašengi získala Folklórna skupina DUBINA z Červenice pri Sabinove a 3. miesto získala Zvykoslovná folklórna skupina Krivany s pásmom Koňec vešeľa, jak mladi po pulnoci privedze svoju mladu ženu do domu.

Hosťom festivalu bol Folklórny súbor ROZMARIJA z Prešova a Ľudovú veselicu sprevádzali skupina Juno a DJ Piťo.

Toto podujatie bolo podporené z grantov MK SR a sponzorov.

Spracoval: Mgr. Michal Kišeľák, metodik DJZ - ŠOS Prešov
 

Vyberte región